Ghid practic pentru proprietarii persoane fizice care doresc să închirieze către persoane fizice.

Înainte de a începe aveți nevoie de:

  1. Un număr de telefon de business separat de cel personal. Scopul este de a va proteja datele personale. Pentru a reduce cantitatea de SPAM voce si SMS este de preferat sa folosiți un număr de telefon VoIP (protocol SIP). Este un număr gratuit fără data de expirare care nu trebuie reîncărcat pentru primire de apeluri de voce care nu poate primi SMS si implicit nici SPAM prin SMS. In plus poate sa fie folosit de pe aproape orice echipament cu Android, IoS, windows, Linux, e.t.c. si din orice tara, un lucru util pentru cei care călătoresc mult.

  2. O adresa de email de business. Preferabil cat mai scurta ca lungime.

  3. Optional. Propria pagina de web cu propria descriere, poze, locația pe harta si date de contact este un lucru ușor de făcut pentru cei din domeniu tehnic si foarte util, adaugați un cod QR cu linkul.

Faceți cat mai multe poze din unghiuri diferite in fiecare încăpere cu toate luminile aprinse si inclusiv ce se poate vedea pe geam la exterior daca aveți spatii verzi. Alegeți maxim 10 poze dintre cele mai reușite si folosiți tehnica watermark pentru a edita toate pozele si pune in centrul lor numărul dv. de telefon de business pentru a evita ca sa fie furate pozele si refolosite de alții inclusiv in alte scopuri.

Odată ce imobilul este gata de închiriere, este momentul sa faceți reclama.

  1. Siteuri web unde puteți face reclama gratis sunt: publi24.ro ocazii.ro olx.ro
  2. Propriile bannere publicitare din PVC afișate pe exteriorul proprietății spre spatiile publice cu cel mai intens trafic pietonal. Nu uitați ca pe banner sa treceți numărul telefonic luat special in acest scop si nu numărul de telefon personal. In plus mai puteți trece o adresă de email dar si un cod QR cu link web către site-ul propriu unde se pot găsii descrierea, poze, locația pe harta, date de contact. Nu treceți link-ul web cu adresa site-ului de anunțuri.
  3. Pe ușa de intrare in apartament la exterior se poate de asemenea pune un anunț pe o foaie format A4 într-un chiloțel de plastic lipit cu banda adeziva transparenta pe toate cele 4 laturi.

Încă de la prima discuție telefonica daca potențialul client este de acord cu prețul, înainte de a face o vizionare este sa încercați sa purtați o conversație ca sa îl cunoașteți si sa îl refuzați daca se afla in categoriile de risc chiar daca oferă o garanție mai mare. Tot telefonic explicați si ce verificări doriți sa efectuați si care este motivul acestora. Nu are rost sa va pierdeți timpul reciproc daca nu sunt de acord cu verificările.

Reguli eliminatorii:

  1. Acceptam numai cetățeni Romani. Cetatenii straini prezinta riscul de a pleca lasand in urma datorii/distrugeri care nu se mai pot recupera dupa ce paresc tara.
  2. Numai salariați cu forme legale. Fără PFA, SRL, ONG, e.t.c. acesta este un ghid numai pentru persoane fizice. Cei care lucrează la negru nu pot prezenta dovezi scrise vis-a-vis de venituri, de cat timp lucrează, sau daca chiar lucrează si nu mint. In plus recuperarea unor eventuale datorii/distrugeri nu este posibila prin executare silita, neavând venituri licite. Mai exista de asemenea si riscul a desfășura activități ilegale.
  3. Fără minori sau animale. Minorii ca si animalele reprezinta riscuri de stricăciuni, prezintă cheltuieli suplimentare si produc gălăgie. In plus la cei care au copii arata nivelul de responsabilitate financiara scăzuta iar la cei care dețin animale exista riscul de a aduce paraziți si boli cu transmitere la om (ex. Căpușe, purici, boala Lyme, Pisici: toxoplasmoza, râia, bartoneloza, toxocaroza, criptosporidioza, Caini: Zoonoze bacteriene tuberculoza, Pseudotuberculoza, Bruceloza, Listerioza, Leptospiroza, Salmoneloza, Febra Q, e.t.c.) in plus exista si riscul ca stăpânii lor sa sufere de diferite afecțiuni psihice iar aceasta sa fie o forma de mascare.

Cele 3 reguli de mai sus elimina 90% din solicitanți, unii înjura poate fac si spume la gura însa nefiind apel video nu pot sa vad ca sa ma amuz :)

Alte acte si/sau verificări:

  1. Certificat de cazier judiciar. Se poate obține in mod gratuit de pe ghiseul.ro daca are deja cont. Deschiderea unui cont se poate face in mod gratuit de orice cetățean Roman posesor al unui card bancar de debit/credit. Cum oricine poate falsifica o hârtie verifica certificatul daca este real pe siteul MAI.

  2. Verifica daca a avut procese si care a fost obiectul lor. Acest lucru se poate verifica online gratis pe siteul Ministerului Justiției prin introducere nume si prenume intre ghilimele in secțiunea de căutare. Ex. “Ion Ionescu”.

  3. Verificați de ce a plecat de la ultimul proprietar. Referințele scrise (scrisoare de recomandare) sunt o modalitate simpla de recomandare din păcate se pot falsifica foarte ușor. Una din modalități este sa vi se ofere numărul de telefon de la amic care sa pretindă ca este ultimul proprietar. Acest lucru se poate verifica si anume pe site-ul ANCPI printr-un extras de carte funciara (cost 20 RON la data scrierii acestui ghid) unde se pot vedea cine este proprietarul unui imobil pe baza numărului cadastral cerut de la proprietar.

  4. Verificați daca clientul este angajat sau nu, de cat timp lucrează la ultimul loc de munca si ce venit are. Veniturile stabile sunt printre cele mai importante criterii de evaluare, evitați clienții care au venituri ocazionale sau la negru. O adeverința de la angajator sau un extras de cont bancar se poate falsifica ușor. Ca sa evitați acest lucru solicitați clientului sa va arate pe propriul telefon mobil aplicația sa de Internet banking unde se pot vedea încasările din ultimele 12 luni, verificați daca numele persoanei juridice de unde vin banii corespunde cu numele angajatorului unde susține ca este angajat si ce cuantum lunar are, daca ii permite sa-si plătească chiria lunara, întreținerea, mâncare si restul cheltuielilor necesare ca sa trăiască din acest venit.

  5. Verificați gradul de îndatorare si scorul sau pentru credite. Acest lucru se poate face cu aplicația Volt cel puțin pe mobile cu Android. Un client supra-îndatorat poate însemna un dependent de jocuri de noroc sau o persoana fără educație sau disciplina financiara. Așa cum are datorii la alții este posibil sa lase si la tine datorii la chirie, întreținere, utilități, e.t.c.

  6. Un avantaj in plus de a închiria vara in perioadele caniculare este ca puteți vedea daca clientul are urme de înțepături pe brate ceea ce înseamna cel mai probabil ca sunt consumatori de droguri, sau daca are bratele acoperite.

Sfaturi cu privire la proprietate si închiriere:

  1. Daca nu închiriați in regim hotelier, închiriați doar apartamentul nemobilat si neutilat. Orice mobilier reprezinta un risc suplimentar de pagube dar si de a adăpostii ploșnițe. Lăsați chiriașii sa vina si sa plece cu propriul mobilier si electrocasnice. Nu numai ca scade riscul de distrugere dar si chiriașii or sa fie interesați sa închirieze pe termen lung.

  2. Pentru amenajarea interioara a apartamentului, este mai practic sa placați cu gresie întreaga pardoseala iar baia si bucătăria placata cu faianța de jos pana la tavan. Gresia si faianța sunt printre cele mai rezistente materiale la inundații, arsuri, dar si substanțe corozive (ex. De curățare) in plus ploșnițele nu își pot face cuib sub gresie/faianța precum sub parchet sau lemn. Cumpărați chiuveta cu picior in baie, unii chiriași se urca la propriu cu întreaga greutate pe chiuveta, o astfel de chiuveta poate susține greutatea. Pe parte de securitate ușa de acces in apartament/casa trebuie sa fie prevazuta cu 2 încheietori. Una simpla, ieftina si ușor de înlocuit a cărei chei le oferiți chiriașului. A doua yala mult mai solida încastrata in ușa cu butuci dar si cu yala tip seif care este imuna la spargerea cu o bormașina cu burghiu ale căror chei nu le dați către chiriași. Nu oferiți cheia de la căsuța postala către chiriaș.

Funcționarea businessului de închiriere:

  1. Toate facturile sunt ridicate de către proprietar este preferabil sa activați primirea facturilor prin email decât pe hârtie. Sumele de plata la fiecare factura sunt comunicate către chiriaș, iar chiriașul trimite poza după avizierul de la parterul blocului unde este afișata întreținerea lunara, asta daca nu aveți deja o forma online de a vizualiza întreținerea. La data stabilita in contract mergi la chiriaș, faci poza la avizierul blocului, la contoarele de curent electric, gaze, apa, e.t.c. si ridici banii de chirie + întreținere + utilități. Ulterior proprietarul plătește cu acești bani toate cheltuielile (preferabil online este mai comod). In acest fel va asigurați ca nu exista restante la chirie, întreținere, utilități ale chiriașului, iar chiriașul ar trebuii sa fie mulțumit ca nu-si mai bate capul cu plățile respective. Tot cu aceasta ocazie verificați întregul apartament vis-a-vis de eventuale pagube sau modificări neanunțate. Daca aveți conturi online pe la utilități este util sa introduceți indexul la contoare, aici sunt utile pozele făcute la contoare.